субота, 1. септембар 2018.

СВЕТСКО ПРВЕНСТВО, Минск, од 19. до 27. августа 2018. године


Од 19. до 27. августа 2018. године у Минску (Белорусија) одржано је Светско првенство у ИТФ Теквондо-у. Једини представник Србије на овом престижном такмичењу била је Јована Станојевић, члан Тквондо клуба „Душан Силни“, са тренером Дејаном Лукићем.

Јована је освојила бронзану медаљу у борбама. Ово је прва медаља Србије у овом спорту на светском првенству! Чињеница за енциклопедију.

Поменути успех је немерљив уколико се узме у обзир да је општина Мали Зворник мала, клуб у коме Јована тренира релативно млад а конкуренција на светском такмичењу веома велика.

Одмах по повратку кући, дана 29. августа 2018. године, председник општине Мали Зворник, господин Зоран Јевтић, са секретаром Спортског савеза „Дрина“, угостио је, чланове Теквондо клуба Душан Силни“ и честитао на постигнутом успеху и пожелео срећу у даљем раду.

Одличан и логичан потез локалне самоуправе.

Тренер Дејан Лукић се, у име клуба, захвалио председнику општине на несебичној подршци током свих ових година, а посебно за помоћ без које не би било могуће учешће на светском првенству.

Ову вест пропратили су, како доликује, локални (малозворнички) информативни портали и суграђани на друштвеним мрежама. Заиста за похвалу.

Међутим, Јованин успех увелико превазилази простор Малог Зворника. Очекивано је било да национални медији одреагују и пренесу ову вест.

А шта се десило?

Одмах по објављивању успеха на Фејзбук страници клуба, тренеру Дејану Лукићу обратили су се новинари Лозничких новости и затражили неопходне податке и фотографије како би пренели вест, што је у петак, 31. августа 2018. године, и учињено.

Браво за Лозничке новости.

Шта се десило даље? Ништа. Ово је био крај о извештавању о Јованином успеху.

Није Јована, нажалост, усамљен случај. Управо се уписала у „клуб“ у коме се налазе и друга успешна деца освајачи медаља на престижним спортским и другим такмичењима као што су математичке олимпијаде и разна друга међународна такмичења у знању.

Да је Јована, неким случајем, у Минску, рецимо, крала у некој од радњи и била ухапшена – писало би се о томе. Да је направила било какав скандал или међународни прекршај, то би било занимљиво медијима.

Да је Јована учесница неког од ријалитија и постигла овај успех – писали би о томе, делили би на друштваним мрежама.

Да је јована била авантура неког од учесника ријалитија, то би дало важности њеној медаљи.

Да је Јована кћерка неког од учесника ријалитија, и то би дало важности њеној медаљи.

Овако, Јовани је, као и свој другој успешној деци, послата јасна порука: Тренирате, учите и постижете успехе? Па шта? Нико вас на то није терао! Сами сте криви за то.

А ја бих рекао само једно: Децо, боље је да вас забораве као успешне и поносне (на свој успех) него да вас памте по нечему чега се паметан стиди.


Предраг Спасојевић, учитељ
2. септембра 2018. године

Нема коментара:

Постави коментар